Goedkeuring zoekenAls je voortdurend bezig bent met het krijgen van goedkeuring van anderen, ben je bezig dat te doen, waarvan jij denkt dat anderen dat van je verwachten.

Je hecht dan ontzettend veel waarde aan de mening van anderen.


Je zo op te stellen heet korte termijn denken. Misschien heb je gelijk dat de anderen zo denken en heb je het idee dat je goed bezig bent.

Maar dat is een illusie.


Voor de langere termijn is dit handelen en denken funest. Het zo afhankelijk opstellen gaat ten koste van je eigenwaarde.


Als het je tegenzit heb je geen gereedschappen ontwikkeld om ermee om te gaan.


En mensen zijn op den duur dat jaknikken en dat volgen ook wel beu. Misschien hebben ze nog medelijden met je en dan zakt je eigenwaarde wel naar een zeer bedenkelijk laagtepunt.

Nellie van Kol:
"De waarde van een daad of poging ligt niet in haar gevolg, maar in haar beweegreden."


Vrijheid


Als je stopt met het richten naar anderen zul je een overweldigend gevoel van vrijheid ervaren. Je hoeft geen rol meer te spelen. Je kunt een eigen mening hebben en daar naar handelen.


Je voelt geen sociale druk meer. De spanning van het moeten voldoen is voorbij. Je denkt en handelt, zoals je echt bent.

Pfff, wel zo makkelijk.


Nader bekijken


Punten van herkenning?


  • Voortdurend naar de erkenning van anderen op zoek zijn.
  • Jezelf negatief vergelijken met anderen.
  • Geïntimideerd zijn door het succes van iemand anders.
  • Vaak je het slachtoffer voelen.

Bovenstaande zaken bevestigen hoe je in je jeugd geconditioneerd bent. Je hebt de overtuigingen, van bijvoorbeeld je ouders, overgenomen en je voelt je daar misschien goed bij. Mocht je er bedenkingen bij hebben, ga dan uitzoeken waarom je die hebt.
En kijk welke overtuigingen wel bij je passen.


Levenservaringen


Het is de realiteit dat je niet met iedereen vrienden kunt zijn.

Er zullen altijd mensen zijn die anders denken en handelen dan jij zou doen.


Tevens is het zo dat je in je leven vaak met wisselende vriendschappen te maken gaat krijgen. Je kunt door allerlei oorzaken, bijvoorbeeld je werk, je omgeving, uit elkaar groeien.


Daar staat tegenover dat er weer andere mensen in je blikveld verschijnen. Dat zijn levenservaringen die hun invloed op jouw zelfvertrouwen uitoefenen en je leren omgaan met diverse situaties.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: