OvertuigingenOvertuigingen beïnvloeden je denken en je doen in hoge mate. Een overtuiging is een gedachte, die je voor waar aanneemt en die je gedrag bepaalt.


De meeste overtuigingen zijn ontstaan en gevormd tijdens je jeugd.


Je hebt ze meestal als vanzelfsprekend beschouwd. Maar horen die overtuigingen nu nog bij jou?


Overtuigingen, die je ontgroeid bent, kunnen je behoorlijk hinderen.

Ze maken je onzeker.


Gelukkig zijn je overtuigingen aangeleerd en kun je ze ook afleren, al vergt dat wel actie en geloof in jezelf.


Maar als je je bevrijdt van die ballast heb je wel je zelfvertrouwen vergroot. De overtuigingen, die zijn gebleven, zijn dan jouw overtuigingen. Ze passen goed bij je en je twijfelt er niet aan.

Godfried Bomans:
"Het is mijn vaste overtuiging dat de echte egoïsten, dat wil zeggen die zeldzamen die er ernstig naar streven zelf gelukkig te zijn, het meeste geluk voor anderen verspreiden."


Verlammend


Het is goed om zo nu en dan de bezem door je overtuigingen te halen. Kritisch te kijken wat hun nut voor jou is en in hoeverre ze je belemmeren.


Ga op zoek naar alternatieven (en vervang ze daarvoor). Als de nieuwe overtuiging je eigen is zal het jou en je omgeving opvallen dat je je er ook naar gedraagt. Dat is een heel natuurlijk proces.


Nader bekijken


Je zou de volgende vragen over een overtuiging kunnen stellen:


  • Wat is het bewijs van deze overtuiging?
  • Wat is het nut van deze overtuiging?
  • Doet deze overtuiging er voor mij toe?
  • Kan ik een alternatief voor deze overtuiging bedenken?

De antwoorden op deze vragen vormen een hulp om overtuigingen aan te nemen of te behouden, die voor jou van belang zijn. Zij zorgen er onder andere voor dat je vol zelfvertrouwen bent en je ook zo gedraagt.Passief


Er zijn overtuigingen, die een verlammende uitwerking op je kunnen hebben. Als in je jeugd je zelfvertrouwen onderuit is geschoffeld, doordat je telkens met anderen werd vergeleken.


Je hebt jezelf dan vaak een passieve houding eigengemaakt.

Je hebt je geschikt. Dat is funest voor je. Het is zaak om jezelf te activeren. Alternatieven voor de overtuigingen die je belemmeren te creëren. Op die wijze je eigen 'bagage' samen te stellen.


Verandering


Veranderingen aanbrengen in je leven is een bewust proces. Het geeft je veel informatie over wie je nu bent en wie je zou willen zijn. Een boeiende aangelegenheid.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: