Doelen stellenAls je jezelf geen doelen in het leven stelt, raak je aan het dwalen. En dat is funest voor je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde. Als je geen ambities hebt, dan is het moeilijk om de zin van iets te ontdekken. Als je zonder vooruitzichten leeft, leef je dan wel?


Jezelf realistische doelen stellen hoort bij een actief leven.


Het helpt om jezelf nog beter te leren kennen. Je doet ervaringen op, die je later van pas komen.


Je gaat ontdekken dat je meer kan dan je voor mogelijk gehouden had.

Je creativiteit wordt zo ontwikkelt.


Dat allemaal zorgt ervoor dat je eigenwaarde toeneemt en daarmee het vertrouwen in jezelf.

Friedrich Nietzsche:
"Velen zijn hardnekkig ten opzichte van de eenmaal ingeslagen weg, weinigen ten opzichte van het nagestreefde doel."


Talenten


Veel mensen, die in een mindere periode in hun leven, zich doelen stellen om zelf actief uit dat dal te klimmen, ontdekken dan pas de talenten bij zichzelf waarvan zij het bestaan niet kenden.


Dat komt omdat zij zich teveel hebben gericht op wat anderen vonden en te weinig op wat zijzelf denken en zouden willen doen.


Onderwijs en ouders bijvoorbeeld kunnen je beperken in het ontdekken van je talenten. Later moet je echt moeite doen om ze boven tafel te halen en ze te gebruiken. Beter laat dan nooit.


Doelen


Doelen nastreven maakt ook veel emoties los. Denk maar aan enthousiasme, opwinding, spanning, ongeduld, blijdschap, teleurstelling en het geeft je veel energie.


Nader bekijken


Om met je doel bezig te zijn moet je eerst weten wat je waarden zijn. Waarden kun je het best omschrijven als de zaken waarvan jij vindt dat die er toedoen.


  1. Wat is voor jou het allerbelangrijkste in je leven?
  2. Waar liggen jouw prioriteiten om gelukkig te zijn?
  3. Hoe kijk je tegen je werk aan?
  4. Als je van baan wil veranderen, waar moet de nieuwe job aan voldoen om je enthousiast te maken en te laten blijven?
  5. Waar moet je relatie aan voldoen om je gelukkig te maken?

Deze vragen dwingen je na te denken over zaken, die een belangrijke rol spelen bij het dealen met je leven. De antwoorden geven je inzicht in hoe jij zou willen functioneren.
Zij vormen levensdoelen voor je geluk.Voor het bereiken van je doel ontwikkel je je kennis en je vaardigheden. Er wordt het nodige van je creativiteit gevraagd. Dat dit allemaal je eigenwaarde laat stijgen en je zelfvertrouwen doet toenemen is een feit. Stel een doel en je ervaart het allemaal op weg naar dat doel.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: