Focus op wat goed gaatOm ontspannen te kunnen leven is het nodig dat je je vooral richt op de dingen die goed gaan. Je moet je talenten en vaardigheden zo optimaal mogelijk benutten.Natuurlijk heb jij, net als ieder ander mens,

je zwakheden. Het getuigt van moed als je die kunt accepteren.


Vaak zie je juist dat mensen moeite hebben om hun talenten of hun kwaliteiten, die hen onderscheiden van anderen, te erkennen.


Perfectionisten


Er zijn heel wat mensen, die door gebrek aan zelfvertrouwen

en doorzettingsvermogen, niet in staat zijn hun vaardigheden

en talenten te tonen of te ontwikkelen.

Zij voelen zich doorgaans ongelukkig.


Perfectionisten zijn van die mensen. Zij hebben moeite zichzelf te accepteren en tevreden met hun talenten te zijn.


Doordat zij voortdurend aan het vergelijken met anderen zijn, ontwikkelen zij bij zichzelf een lage zelfwaarde, en compenseren zij het gebrek aan zelfvertrouwen met een dwangmatig handelen. Zij zijn de regie kwijt en worden geleefd. Er gaat zo heel wat talent verloren.

Joseph Addison:
"Als u succes in het leven wenst, maak van volharding uw boezemvriend, van ervaring uw wijze adviseur, van voorzichtigheid uw oudere broer en van hoop uw beschermend talent."


Je kijk


Een positieve kijk op de wereld om je heen, maakt dat je je ook makkelijker beweegt in die wereld. Je staat open voor zaken.

Je bent nieuwsgierig naar het onbekende. Zo doe je veel levenservaring op. Je vertrouwen in jezelf neemt alsmaar toe.


Bij een negatieve kijk op de zaken, beperk je je mogelijkheden. Je hebt de neiging te vluchten voor onzekerheden. Je schuift de dingen voor je uit. Je staat niet open voor het onbekende.

Dat roept eerder angst en onrust bij je op.


Nader bekijken


  1. Schrijf eens je sterke punten op.
  2. Vraag aan je partner, je vriend(in) om jouw sterke punten te noteren.
  3. Vergelijk die lijsten met elkaar en vraag naar het waarom.

Dit is een oefening, die je waarschijnlijk inzicht geeft over de wijze hoe een ander tegen jou aan kan kijken. Het waarom geeft daar specifieke informatie over. Het beeld dat wij van onszelf hebben verschilt meestal met hoe anderen ons zien.Wanneer je beschikt over weinig zelfvertrouwen, dan ben je geneigd de dingen negatief te benaderen. Daardoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht.


Je stelt je afhankelijk van andere mensen op. Je komt tot weinig meer. Passief laat je dingen gebeuren. Met hulp van een therapeut/coach kun je deze vicieuze cirkel doorbreken.


Dat vergt dan moed en doorzettingsvermogen, maar is het dubbel en dwars waard.
Ga ervoor!


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: