Verantwoordelijkheid nemenJij bent de enige die in staat is om je zelfvertrouwen te laten groeien. Dus, kom in actie. Neem een vastbesloten houding aan. Stel jezelf doelen die je wilt bereiken.Plan een strategie, hoe je dat wil verwezenlijken.

En onderneem de actie die daarbij hoort.


Je neemt de verantwoordelijkheid en dat geeft je zelfvertrouwen een boost.


Als jezelf de verantwoording neemt, dan kruip je niet in een slachtofferrol. Je geeft anderen niet de schuld van:


  • het lage vertrouwen in jezelf;
  • de mislukkingen en tegenslagen die je hebt ervaren;
  • hoe zij jou hebben gevormd;
  • enz.

David McNally:
"Iedereen die volledig vrij wil zijn, moet eerst bereid zijn de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar leven."


Aannames


Het nemen van verantwoording wordt vaak tegengewerkt door de aannames, die je doet. Je bedenkt (meestal negatief) wat er allemaal niet zou kunnen gebeuren, als je iets wil gaan doen of juist laten.


Die aannames gebruik je dan als excuus om maar niet in actie te hoeven komen. En de problemen blijven bestaan of worden zelfs groter.


Stop met het maken van zulke aannames! Achteraf zul je ontdekken dat de (negatieve) aannames niet eens zijn uitgekomen. Drukte, angst om niets.


Wees realistisch en accepteer dat iets minder voorspoedig kan zijn dan je gedacht had. Dat kan gebeuren.


Nader bekijken


  1. Bedenk eens drie dingen die je kunt doen of laten om voortaan de verantwoordelijkheid te nemen voor je zelfvertrouwen en je eigenwaarde.
  2. Stel jezelf de vraag waarom je die dingen niet eerder hebt gedaan of aangepakt.

Nu heb je inzicht gekregen op welke wijze je je zelfvertrouwen ondermijnt en op welke manier je je zelfvertrouwen kunt laten groeien. Dat laatste geeft je een goed gevoel en werkt stimulerend.Meestal valt de uitkomst positief voor je uit en laat je zelfvertrouwen daardoor toenemen. En dat betekent weer dat je de volgende keer zelfverzekerder in actie zult komen.


Niet gaat zitten piekeren over wat er niet allemaal mis zou kunnen gaan. Niet passief gaan zitten wachten. Niet anderen met je probleem opzadelen.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: