JeugdzakenEen deel van je onzekerheid heeft haar wortels in je jeugdervaringen. In die tijd wordt de basis gevormd, waarop je verdere leven zich kan ontvouwen. Het is een 'schijnzekerheid' om te dealen met het leven.


Je leert hoe je met tegenslagen om kunt gaan. Hoe je je hoort te gedragen in gezelschap.


Welke zaken je beslist niet moet doen. En wie je kunt vertrouwen en dient te respecteren. En dit lijstje kun je zelf nog langer maken.


Je ouders, je leraren en andere autoriteitsfiguren beloonden je als je deed wat zij van je verwachtten. Je kreeg zelfs extra aandacht, wanneer je je inzette om hen te plezieren.


Goedkeuring kon je krijgen als je je netjes gedroeg: doen wat ze zeiden. Als je daar anders over dacht, dan ergerde je ze. Dan keurden ze je af en werden eventuele voorrechten ingetrokken. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen.

Ziad K. Abdelnour:
"Soms moet je even afstand van mensen nemen. Als ze om je geven, dan merken ze het op. Als ze het niet opmerken, dan weet je waar je aan toe bent."


Straffen of belonen


Voor het ontwikkelen van je zelfvertrouwen is het goed om te weten dat die combinatie van straffen en belonen een gedrag- en denkpatroon bij je heeft gecreëerd. Het is aan jou om dat te accepteren, of om daar je eigen draai aan te geven.


Nader bekijken


  1. Ik blijf het moeilijk vinden om mijn ouders tegen te spreken.
  2. Ik vind het plezierig om het anderen naar de zin te maken.
  3. Ik ontvang graag complimentjes, die stimuleren mij.

Bovenstaande zaken bevestigen hoe je in je jeugd geconditioneerd bent. Je hebt de overtuigingen, van bijvoorbeeld je ouders, overgenomen en je voelt je daar misschien goed bij. Mocht je er bedenkingen bij hebben, ga dan uitzoeken waarom je die hebt.
En kijk welke overtuigingen wel bij je passen.


Volwassenen


Voor je zelfvertrouwen is het funest als volwassenen hoge eisen aan je gaan stellen.

Dat zij je verwijten maken, omdat je niet presteert wat zij van je verlangen.

Als volwassenen je voortdurend vergelijken met succesvolle anderen.


Als volwassen mensen je onzekerheid aanwakkeren door hun normen en waarden als de enige juiste te presenteren. Als kind wordt dan je zelfvertrouwen op een afschuwelijke wijze vernietigd. Aan jou om het serieus op te bouwen.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: